60 ISK-leerlingen behalen welverdiend verkeersdiploma

14 januari 2020
Afgelopen vrijdag was een spannende dag voor de leerlingen van de Internationale Schakelklas (ISK) van StartCollege. Op 10 januari namen ze namelijk deel aan het fiets- en verkeersexamen dat door StartCollege werd georganiseerd. Het was een groot succes: het overgrote deel van de leerlingen kreeg het diploma.


Ter voorbereiding op het examen hebben de leerlingen de afgelopen maanden fiets- en verkeerslessen gevolgd. ‘Op de ISK zitten leerlingen van veel verschillende nationaliteiten. Veel van van hen hebben niet of nauwelijks gefietst in het land van herkomst. De verkeerslessen en het examen zijn bedoeld om de leerlingen bewust te maken van de gevaren in het verkeer en om hen te leren hoe zij veilig aan het verkeer kunnen deelnemen’, legt Erik Adriaans, docent bij StartCollege ISK uit.

Theorie en praktijk
De leerlingen hebben eerst theorielessen gehad van vrijwilligers van Veilig Verkeer Nederland (VVN). Daarna namen zij deel aan een praktijkles: met BUKO Infrasupport, leverancier van onder andere verkeersborden, is een verkeerssituatie voor de leerlingen nagebootst.

Fietsencontrole
Voor de start van het examen controleerde Fietshandel Scholten uit Zwolle gratis de fietsen. Dit gebeurde samen met de politie. Mankementen werden direct verholpen, zodat de leerlingen veilig aan het examen konden deelnemen. De leerlingen fietsten vervolgens een route rondom de school, waarbij ze langs verschillende controleposten kwamen. Vijftien studenten Beveiliging van Landstede MBO en VVN-vrijwilligers beoordeelden de leerlingen tijdens het examen.

Ingewikkelde verkeersregels
Aan het einde van de dag kwam de verlossende examenuitslag. De 60 geslaagden ontvingen het diploma uit handen van wijkagent Peter Overweg. Erik: ‘Wij zijn trots op deze leerlingen en zijn blij dat er zoveel geslaagd zijn! Wat het praktijkexamen ook liet zien was hoe ingewikkeld alle verkeersregels zijn als je hier niet geboren bent. Daarover waren alle betrokkenen het eens. Daarom gaan we dit volgend jaar zeker weer doen!’

Bekijk ook de video van RTV Focus Zwolle


Terug naar nieuws