Agnieten College Nieuwleusen en Talentstad Zwolle werken samen met mbo in doorlopende praktijkleerlijn Bouw

7 januari 2020
In het voorjaar van 2020 starten het Agnieten College Nieuwleusen, Talentstad Zwolle en het Deltion College met een doorlopende praktijkleerlijn in de bouw.


De twee scholen voor voortgezet onderwijs van Landstede Groep zijn een samenwerkingsverband aangegaan met het Deltion College in Zwolle. Het samenwerkingsverband is in eerste instantie gericht op praktijk- en leerplekken  binnen de bouwsector. De twee vo-scholen, het Agnieten College Nieuwleusen en Talentstad Zwolle, hebben nog niet eerder op deze manier met het mbo samengewerkt. De bedoeling is dat er rond een bouwproject in Zwolle een praktijkleerlijn ontstaat voor leerlingen tussen 12 en 22 jaar. Jonge leerlingen worden door de oudere leerlingen en studenten op weg geholpen. Op hun beurt worden de oudere leerlingen en studenten van het mbo weer meegenomen door leermeesters van Deltion en de bouwcombinatie. Zo ontstaat er een doorlopende leerlijn voor leerlingen vanaf 12 jaar. Deze duurt tot ze als de studenten een diploma hebben gehaald en de praktijk in gaan.

Zo snel mogelijk de praktijk in

Het idee van een doorlopende leerlijn is ontstaan bij Geert Tjarks van het Team Bouw van het Deltion College en Mink de Vries, coördinator Talentenbrigade Agnieten College. Beiden zijn sterk geïnspireerd door Johan Cele, de Zwolse onderwijsrector uit de late Middeleeuwen. Rector Cele stelde de kwaliteiten, talenten en eigenschappen centraal in het onderwijs, waarin hij oudere studenten de jongere scholieren liet begeleiden. Leren ging bij Cele samen met praktijk. ‘Zo snel mogelijk de praktijk in’, was zijn motto.

win-win situatie

Zowel voor de bouwsector als voor de onderwijsinstellingen is de samenwerking een win-win situatie. Scholieren en studenten ontdekken snel of de bouw iets voor hen is. Daarnaast krijgt de bouwsector gelegenheid om in een vroeg stadium jongeren, met kwaliteit en motivatie, aan zich te binden.

Bron: DalfsenNet.nl


Terug naar nieuws