De deelnemende studenten blijken enorm open minded en grensverleggend. Zoals Ricardo van Landstede MBO. ‘Ik moest eerst wel even nadenken toen ik gevraagd werd. Koken met insecten is toch wel iets heel aparts. Maar ik besloot het toch te doen en ik heb er geen spijt van. Het is hartstikke leuk. Gisteren heb ik met een Finse kok en een Spaanse medestudent ravioli met krekels gemaakt. Geweldig.’ Jonnie komt uit Finland. ‘Insecten vormen een goed alternatief voor vlees, ze zijn proteïnerijk en je kunt er veel mee doen. Wij hebben van zwarte bonen en krekels een burger gemaakt.’ Laura komt uit Spanje. ‘Koken met insecten is heel interessant, maar ik weet niet of Spanje er al klaar voor is. Ik heb tomaten met mozzarella en krekels gemaakt. Ze smaken een beetje als hazelnoten.’ De Finse Antonie is zelf vegetarisch. ‘Als professional moet je alles kunnen koken. Ik denk dat zowel vegetarisch koken als koken met insecten de toekomst heeft. Dit is een hele mooie uitwisseling, je leert nieuwe culturen en gerechten kennen en je gaat nadenken over duurzaamheid. Wij maakten een Schots ei met sprinkhanen en ui en peper.’
Gastdocent is de bekende Finse kok, blogger en schrijver Topi Kairenius, die sinds jaar en dag het eten van insecten promoot. ‘Het is duurzaam en ethisch gezien veel beter dan het eten van vlees. SusCop is een briljant project dat verschillende voedselculturen combineert en zich inzet voor een duurzame toekomst. Ik vind dat de deelnemende scholen er op een geweldig manier mee omgaan en dat Landstede MBO en Harderwijk heel gastvrij zijn. De studenten blijken bijzonder creatief in het bedenken en bereiden van gerechten. Mijn favoriet? Alles is lekker, maar ik denk dat ik voor de kroketten met krekels ga.’