Miljoenen voor techniekonderwijs in Noordoost-Overijssel en Zuidoost-Drenthe

6 juli 2019
Scholen in Noordoost-Overijssel en Zuidoost-Drenthe krijgen bijna 5 miljoen euro voor vernieuwing en verbetering van het techniekonderwijs. Minister Arie Slob heeft dat maandag bekendgemaakt.


De aanvraag is ingediend door het Vechtdal College in Hardenberg: voor NO-Overijssel mede namens Greijdanus Hardenberg en Vechtdal College Ommen en voor ZO-Drenthe mede namens Nieuwe Veste Coevorden. Samen met het bedrijfsleven, de gemeente Hardenberg en andere scholen voor vo, pro, vso en mbo in de regio worden de komende vier jaar de schouders gezet onder het project Sterk Techniekonderwijs.

Drie speerpunten

De scholen zetten in op drie speerpunten.

Het eerste is zorgen voor goed, toekomstbestendig en regionaal dekkend techniekonderwijs. Dat betekent onder meer het aanbieden van nieuwe keuzevakken op verzoek van het bedrijfsleven, zorgen voor nieuwe Techlabs en een nieuwe vorm van gastlessen introduceren waarbij leerlingen op de werkvloer zien wat ze in de lessen hebben geleerd.

Het tweede speerpunt is zorgen voor voldoende en kwalitatief goed opgeleide docenten. Omdat het aantal leerlingen afneemt wil men docenten opleiden die meerdere bevoegdheden hebben, zodat het brede aanbod dat er nu is kan blijven bestaan.

Daarnaast wil men het imago van techniek verbeteren. Over enige tijd krijgen leerlingen op de basisschool te maken met het nieuwe vak Wetenschap & Technologie. Daar wil men bij aansluiten, net als bij de initiatieven die er nu al zijn om techniek in een beter daglicht te stellen.

Nieuwe ruimtes creëren

©Vechtdal College  |  Een art impression van de nieuwe technologieruimte van het Vechtdal College in Hardenberg.

De scholen met een technieklicentie zullen binnenkort nieuwe ruimtes creëren voor hun technologieonderwijs of bestaande ruimtes verbouwen. Elke school heeft zijn eigen aanbod, zodat geen eenheidsworst ontstaat. Wat ze wel samen gaan doen is het ontwikkelen van lesmateriaal en het professionaliseren van personeelsleden. De eerste stap wordt woensdag 10 juli gezet met een workshop waarbij men een eigen 3d-printer bouwt. Andere workshops zijn het programmeren en besturen van een drone en het programmeren van een robotarm. Die krijgen na afloop een plek in de vernieuwde technologieruimtes, waar leerlingen er mee kunnen werken.

Bron: Hardenberg.nu

 


Terug naar nieuws