Onderwijs op maat bij Agnieten College Wezep

17 juli 2018
Onderwijs op maat aanbieden aan leerlingen. Oftewel, beter inspelen op de individuele behoeften en persoonlijke talenten van kinderen. Het raakt steeds meer in zwang, maar gemeengoed is het nog allerminst in onderwijzend Nederland. De ontwikkelingen kunnen het Agnieten College in Wezep echter niet snel genoeg gaan. Zij tonen zich voorlopers van het leveren van onderwijs op maat.


De cijfers van het Agnieten College klinken als een klok: 48 leerlingen van diverse leerniveaus van de school voor voortgezet onderwijs in Wezep, behaalden dit schooljaar maar liefst 78 pluscertificaten. Het betekent dat de kinderen bepaalde vakken waarin zij erg goed zijn, op een hoger niveau hebben gevolgd en succesvol afgerond, dan het feitelijke niveau waarop zij op school zitten.

Vmbo'ers theoretische leerweg die enkele vakken op havo-niveau doen, of havo-leerlingen die bepaalde vakken op vwo-niveau volgen. Het is een vorm van onderwijs die beter aansluit bij de individuele kwaliteiten van leerlingen, dan de meer traditionele vormen waarbij iedereen gemiddeld genomen ongeveer maar aan dezelfde eisen moet zien te voldoen.

Locatieleider Ard de Graaf duidt het met een treffende vergelijking:  "Johan Cruijff nam geen penalty's. Maar is er ooit iemand geweest die Cruijff daarop heeft afgerekend? Welnee. Mensen worden gewaardeerd om de dingen waar ze goed in zijn. Zo gaat het bij ons op school ook. Leerlingen doen vooral wat ze leuk vinden en waar ze dus ook goed in zijn. Natuurlijk moeten er bepaalde basisvaardigheden en basiskennis worden bijgebracht, maar doen wat leuk is en je interesse heeft, is toch veel zinvoller en efficiënter dan altijd maar zwoegen om van een 4,5 een 5 te maken?

Hoe logisch is het om te verwachten dat leerlingen alle vakken even goed beheersen? De vraag stellen is 'm beantwoorden, constateert De Graaf. Het neemt niet weg dat hij in Nederland met zijn school nog altijd ruim voor de muziek uit paradeert. Met pluscertificaten kan een havist nog niet naar een universiteit, net zomin als een vmbo'er met pluscertificaten naar het hbo kan.

"Nee, vervolgstudies erkennen de pluscertificaten niet. Universiteiten moeten vragen om een geldig vwo-diploma. Het systeem in Nederland is nog niet zover en het kan nog wel vijf jaar duren voordat dat is veranderd. Echter, wij laten ons niet stoppen door het systeem. Het is rigide, zeker voor kinderen die het in zich hebben om hoger te reiken dan de eenzijdige route die ooit in groep acht voor hem of haar is uitgezet. In groep acht kun je doorgaans toch nog helemaal niet zeggen op welk niveau een kind uiteindelijk gaat eindigen?''

De leerlingen die zich dit jaar met succes op plusvakken hebben gestort, zijn unaniem positief over de mogelijkheid om zich in sommige vakken op een hoger niveau te bekwamen. "Of we niet als nerds of studiebollen worden bestempeld? Helemaal niet'', meldt Sofanit Mesele. "Ze zijn juist blij voor ons dat we die certificaten hebben gehaald.'' 

Ook van groepjesvorming is geen sprake, zegt Seth Junte: "Nooit iets van gemerkt. Op de basisschool zaten we ook al in gemengde leeftijdsgroepen, dus dat is hier ook geen probleem.'' Het advies van de 'plussers' aan andere leerlingen is dan ook eensluidend: "Altijd proberen als je de kans krijgt iets op een hoger niveau te doen. Want ook als het niet mocht lukken, blijf je gewoon in dezelfde klas en kun je gewoon doorgaan op je eigen niveau.''

Website Agnieten Wezep

 

 


Terug naar nieuws