Publicatie boek BrainBoost over excellentie in het mbo

24 juni 2019
'Ontwikkel onderwijs voor jongeren die meer kunnen en willen'. Met deze opdracht daagde het ministerie van OCW in 2015 mbo-scholen uit om programma's te ontwikkelen die excellent vakmanschap bevorderen. De subsidieaanvraag voor drie jaar voor het excellentieprogramma BrainBoost van Landstede MBO en mbo Menso Alting Zwolle werd gehonoreerd. Het eigenzinnige project werd zo'n succes dat het schrijven van een boek hierover een logische stap was, want kennis moet worden gedeeld! Het nationaal Regieorgaan Onderwijsonderzoek (NRO) maakte de uitgave mede mogelijk.


'Excellentie is zeg maar niet ons ding, ontwikkelen wel' is de titel van dat boek. Hierin is beschreven hoe binnen Landstede MBO en mbo Menso Alting Zwolle, beide onderdeel van Landstede Groep, het excellentieprogramma BrainBoost is ontwikkeld en wat er tijdens de reis is ontdekt.
Het programma focust zich op leren en op zelf leren op alle niveaus; van studenten en docenten tot projectleiding, eigenlijk voor iedereen. Het leren van docenten is daarbij als startpunt genomen. Het boekje beschrijft een visie op vernieuwen, innoveren en ontwikkelen en bevat uitdagende vragen en werkvormen voor projectleiders en docenten.

BrainBoost biedt studenten van Landstede MBO en mbo Menso Alting Zwolle die meer willen en kunnen sinds 2016 de mogelijkheid om nog meer uit zichzelf te halen. Aan de hand van levensechte opdrachten en coaching gaan studenten van verschillende opleidingen, en verschillende leerjaren, gedurende 22 weken elke week een middag met elkaar aan de slag.

Je kunt het bijna niet uitleggen aan anderen. Je moet BrainBoost ervaren. Dat geldt ook voor docenten (een BrainBoost-student in Excellentie is zeg maar niet ons ding, ontwikkelen wel). 

Klik hier om de bladerbare pdf in te zien.

De uitgave is mede mogelijk gemaakt door subsidie van het NRO en gekoppeld aan NRO-project 405-15-506: Excellentie in het mbo. Over dit NRO-project is eerder gerapporteerd in: Buisman, M., Voncken, E., Meijden, A.J.H. van der, Petit,

R., Schooten, E. van & J. Meijer (2019) Op zoek naar excellentie. De opbrengsten van drie jaar excellentieonderwijs in het mbo. Rapport 1017, Amsterdam: Kohnstamm Instituut.


Terug naar nieuws