Vmbo’ers en docenten TalentStad leren bij Van den Brink Koeltechniek

20 augustus 2019
Lesprogramma’s, stages en gastlessen voor de vmbo-leerlingen én bijscholing voor de leerkrachten van TalentStad Beroepscollege in Zwolle: op die manier wil Van den Brink Koeltechniek in Kampen aan voldoende technisch geschoolde medewerkers komen.


NVKL, de brancheorganisatie voor luchtbehandeling en koudetechniek, heeft voor de koude- en klimaattechniek een lesprogramma ontwikkeld dat onderdeel kan zijn van het vmbo-keuzedeel Installatietechniek. Dit keuzedeel valt onder het profiel PIE (produceren, installeren en energie) dat de leerlingen in het derde jaar kiezen.

Zelf een koelaggregaat maken

‘Koudetechniek is niet zo bekend bij de gemiddelde vmbo-leerling’, vertelt Wim Kanis, accountmanager bij Van den Brink Koeltechniek. ‘Tijdens de lessen en stages in Kampen gaat er een wereld voor hen open.’ Om feeling te krijgen met het vak, krijgen de leerlingen filmpjes te zien over koeltechnieken bij aansprekende bedrijven zoals Walibi, het Dolfinarium en de snackbar om de hoek. Ook gaan ze zelf in de praktijk aan de gang. Ze maken bijvoorbeeld zelf een koelaggregaat waarin ze blikjes frisdrank kunnen koelen. 

Hybride leren is van belang

TalentStad Beroepscollege is blij met Van den Brink Koeltechniek. Voor de leerlingen, maar ook voor de docenten. ‘Om aan te sluiten op de vraag van de arbeidsmarkt moeten wij ook weten wat daar speelt. Hybride leren is belangrijk. Wij konden meelopen met de monteurs en hebben een bijscholingsprogramma gevolgd van vijf dagdelen’, zegt docent Frans Maatman.

Met baangarantie naar mbo

Van den Brink Koeltechniek draagt de toekomstige medewerkers op handen. Wim: ‘Ze lopen bij ons stage, doen vakantiewerk bij ons en na het vmbo kunnen ze met baangarantie naar het mbo. Ze doen dan een deeltijdtraject waarbij ze ook betaald krijgen. De insteek werpt al vruchten af. ‘Inmiddels zijn er aantal medewerkers bij ons op deze manier begonnen.’

Terug naar nieuws