Wereldmeiden: sportend wegwijs worden in Nederland

1 oktober 2019
Je inzetten voor anderen – in dit geval leeftijdsgenoten met een vluchtelingenstatus – en tegelijk je eigen talenten ontdekken en ontwikkelen. Dat is de bedoeling van het project Wereldmeiden. Zwolle is de vierde gemeente in Overijssel waar het project gaat beginnen. In de kantine van het StartCollege aan de Rieteweg gingen de meiden van start. Gerdien Rots, fractievoorzitter van de ChristenUnie in Zwolle, was erbij.


‘In Wereldmeiden begeleiden sport- en migrantenmeiden leeftijdsgenoten met een vluchtelingenstatus naar sport- en beweegactiviteiten’, legt Willie Westerhof, projectleider Wereldmeiden bij Vrouwenplatform Carree, uit. ‘Een groep meiden sport een keer in de week samen. Eerst maken ze tien weken kennis met verschillende takken van sport, in een soort sportcarrousel. Daarna kiezen ze zelf een sport die ze nog vijftien weken mogen blijven doen om te ervaren hoe het is om bij een vereniging te sporten.’
Annemiek Bruintjes van SportService Zwolle heeft de carrousel samengesteld, met medewerking van tien sportaanbieders uit Zwolle. De meiden gaan de eerste drie weken jeu de boules spelen, tennissen en basketballen.

Proeftuin maatschappelijke diensttijd
Wereldmeiden is een proeftuin voor de maatschappelijke diensttijd. Die maatschappelijke diensttijd stond al in de verkiezingsprogramma's van de ChristenUnie en het CDA. Gerdien Rots (ChristenUnie) wilde dan ook graag de aftrap in Zwolle verrichten. ‘Het is enorm moeilijk om in een vreemd land, waar je niemand kent, de taal niet spreekt en onbekend bent met de gebruiken, zelfstandig je weg te vinden’, zegt ze. ‘Jullie boffen met dit project en met alle Zwolse meiden, die jullie willen helpen om bij een sportvereniging te kunnen sporten. Dit project maakt dat een stuk makkelijker.’

Sport & Bewegen en Meander College
De grote groep Wereldmeiden in Zwolle is onder andere te danken aan de enorme inzet vanuit het onderwijs. Gemotiveerde meiden van de opleiding Sport & Bewegen 'adopteren' het project. Zij gaan de komende maanden de vluchtelingenmeiden een mooie sportervaring bezorgen. Ook vanuit het Meander College komen een aantal meiden die gaan begeleiden. De deelnemers komen uit de Internationale Schakelklassen (ISK’s) van StartCollege of zijn op het spoor van Wereldmeiden gebracht door medewerkers van Vluchtelingenwerk en het Sociaal wijkteam.

Nieuwe vriendschappen
Tijdens de startbijeenkomst maakte deze gevarieerde groep meiden sportief kennis met elkaar. Monique Hampsink van Huis voor Beweging had daar een programma voor gemaakt. De deelnemers willen graag meer sporten en hopen daardoor nieuwe vriendschappen te sluiten en de taal beter te leren spreken. De begeleidsters dragen er graag aan bij om met Wereldmeiden Zwolle een béétje mooier en inclusiever te maken. Een tweede groep Wereldmeiden start in januari 2020.

Wil je ook meedoen en ben je ouder dan 14 jaar? Meld je dan hier aan.


Terug naar nieuws