Mbo-route op het vo

In de Mbo-2 route van Landstede MBO, ook wel doorlopende leerroute genoemd, volgen leerlingen tegelijk vmbo- én mbo-onderwijs. Dit is uniek in Nederland! Handig, want leerlingen kunnen gewoon op hun eigen middelbare school blijven, maar toch starten aan een mbo-opleiding. Zo hoeven ze niet eerst vmbo-examens te halen voor ze aan de mbo-vakken kunnen beginnen. Leerlingen leren in hun eigen tempo en volgen de stages en beroepsgerichte vakken wanneer zij eraan toe zijn. Met een mbo-2 diploma op zak kunnen ze dan meteen aan het werk in een baan waar ze goed in zijn, of verder leren.

Persoonlijke hulp

Student Noa Weideman greep de mogelijke overstap aan in haar eigen leerroute: “Ik ben begonnen op het vmbo met Zorg & Welzijn, richting Kind. Maar ik heb er uiteindelijk toch voor gekozen om richting Verkoop te gaan, omdat me dat interessanter leek. Het was heel fijn dat deze optie er was, en ik vond het vooral fijn dat ik van mijn coach de persoonlijke hulp kreeg die ik nodig had.”

Bekijk de video over de diplomering Noa, een van de eerste studenten die klaar is met de Mbo-2 route. 

“Docenten van het vmbo kennen de zorg- en hulpbehoeftes van de studenten. Op die manier kunnen we studenten zoals Maud en Nikki goed begeleiden”, zegt Gert Jan van der Kolk, teamleider Doorlopende leerroute/MBO 2-route. Het Nuborgh College Oostenlicht en mbo Menso Alting (onderdeel van Landstede Groep) werken hierin samen.