Karten met natuurkunde

27 juni 2024
Met de examenklas zijn we bezig geweest met het hoofdstuk Bewegingen van het vak NaSk-1. We kwamen op het idee, om een leuk en toepasselijk practicum te organiseren. Voor dit practicum zijn we aan het einde van de middag naar het bedrijf Karba aan de Heinoseweg gegaan.


Dit bedrijf bezit verscheidene karts, waar je in de buitenlucht kunt karten en je eigen snelheidsgrenzen kunt opzoeken. Voordat we konden starten, kregen we een soort bivakmutsje op en moesten we een passende helm uitkiezen. Nadat je naam op de display van de kart verscheen, konden we gezamenlijk starten.

Practicum
Voor dit practicum hadden we apps geïnstalleerd op onze telefoons, die de g-krachten en de versnellingen bij hielden. Hiervan konden we grafieken maken en alle krachten bijhouden, die we later konden bespreken tijdens de theorieles.

Van onze Heat waren het Lewis, Ryan en Mathijs B. die voor snelle rondetijden zorgden. Lewis haalde een topsnelheid van bijna 50 km/h en een gemiddelde snelheid van 44,5 km/h

Op een bepaald moment gingen alle lichten op de baan knipperen en waren de raceofficials met vlaggen aan het zwaaien. Er was iemand uit de baan gevlogen.

Thomas had waarschijnlijk op het rechte stuk een te hoge snelheid gehad en was in de bocht rechtdoor de banden gegaan en in de greppel terecht gekomen. Gelukkig viel het mee. Het was een mooie ervaring om praktisch bezig te zijn met de begrippen; snelheid, versnelling en vertraging, g-krachten en wrijving. Het is zeer zeker voor herhaling vatbaar.


Terug naar nieuws