Jonge koks kijken in keuken van drie chefkoks. Schrijver Ronald Giphart kijkt mee.

13 november 2018
Elf vmbo-leerlingen uit het derde en vierde jaar van de opleiding Horeca, Bakken en Recreatie (HBR) van het Morgen College bereiden in de keuken van restaurant Veluvia kleine gerechtjes onder begeleiding van drie Harderwijkse chefkoks. Peter Kok (bistro Klein Parijs) geeft opdracht voor een visgerecht, Kevin Reijerse (restaurant De Admiraal) een vleesgerecht en Hugo Hond (Veluvia) voor een vegetarisch gerecht. De amuses zijn bestemd voor de leden van netwerk Harderwijk Hierden.


Dylan van der Veen (15) zit in de derde klas op het op het Morgen College. ,,We leggen aardappelsalade en gerookte buikspek op een bordje met suiker daaroverheen, wat is gecarameliseerd'', vertelt hij. ,,Daarna heb ik er een compote van rode ui, walnoot, aardpeer en amuse bij gedaan.'' De jonge Harderwijker doet het met plezier. ,,In de keuken van een echt restaurant is toch wat anders. Ik leer hoe ik amuses mooi moet maken. Caramel moet niet zwart zijn, maar ook niet te licht.''

De 15-jarige wil later chefkok worden. ,,Op mijn 14e ben ik aangenomen als afwasser bij de Graaf van Gelre. De 'koude kant' van de keuken vind ik leuk en na het tweede jaar wil ik er wel mee verder.''

Vierdejaars Jip de Bruin (17) maakt een visamuse. ,,De paling is aardig vet, dus combineer ik die met het zuur van een rode bieten.''De Ermeloër werkt een half jaar bij restaurant De Boterlap, waar hij al eerder stage liep. De masterclass noemt hij 'vrij interessant'.,,Ik weet wel hoe ik bieten moet snijden, maar je leert ook nieuwe dingen, zoals de manier hoe ik het bord opmaak.'' Het liefst heeft hij later zijn eigen restaurant. ,,Iets moois neerzetten wat je zelf hebt gemaakt geeft een kick.''

Schrijver Ronald Giphart hoort het met een glimlach aan. ,,Culinair heb ik ze niets te leren, daar zijn de chefs beter in. Wel geef ik tips als handen wassen, liefde voor het product en proeven.Koken is zorgen dat je gerecht een balans geeft.'' Giphart stelt dat de horeca meer is dan keihard werken. ,,Je bent met je maten bezig voor je gasten. Dat geeft een enorm gevoel van saamhorigheid.''

 

De schrijver heeft eerder op de middag een lezing gegeven aan zestig tweedejaars leerlingen van het Morgen College. ,,Een heel jonge groep, aan wie ik heb verteld dat de horeca een geweldige beroepstak is met veelwerk. Harderwijk is een erg gastronomische stad met goede restaurants. Hier kan je keuze zeker op horeca vallen.''

Teamleider Claire Smit is blij met deze kans die het Morgen College krijgt. ,,Op school zijn we bezig met levensecht leren. Dat ze onder leiding van chefkoks iets maken, is een leerzame ervaring. Onze leerlingen zijn zo goed met hun handen. Ze doen iets waar hun passie ligt.''

Horeca Academy

De masterclass wordt gegeven door de Harderwijk Horeca Academy, vorig jaar opgezet door Ronald Moes, Omar Dahak en Koos Brochard. Een verband tussen lokale horeca en (v)mbo-scholen. ,,Inmiddels zijn zo'n veertig horeca-ondernemers aangesloten'', meldt Moes trots. Een kleine twintig leerlingen bezoeken frequent de masterclasses. Dahak: ,,Veelkinderen willen geen ambacht meer leren en ouders willen dat hun kind zo hoog mogelijk opgeleid wordt. Met ons enthousiasme en vakkennis willen we hen overhalen toch voor dit vak te gaan.''

Dat ze onder leiding van chefkoks iets maken, is een leerzame ervaring.


Terug naar nieuws