Practor Birgit Pfeifer schuift aan bij lunch met minister Van Engelshoven

10 februari 2020
Birgit Pfeifer, practor van het Practoraat Verschillen Waarderen, schoof recent met vier andere practors aan bij een inspiratie- en luisterlunch met onderwijsminister Van Engelshoven. De lunch vond plaats vanwege het 5-jarig bestaan van Stichting ‘Ieder mbo een practoraat’.


Het practoraat Verschillen Waarderen is door acht christelijk mbo’s (verenigd in de Federatie Christelijk MBO) geïnitieerd. Het mbo van Landstede Groep is daar een van.

Birgit onderzoekt hoe je een school inclusiever kunt krijgen én legt verbinding tussen mbo en maatschappij. ‘Vaak wordt in practoraten naar antwoorden gezocht op vragen vanuit het werkveld’, legt Birgit uit. Haar practoraat is echter voortgekomen uit de maatschappelijk vraag wat mbo’s tegen radicalisering doen. ‘Dit is een mooi voorbeeld van hoe inhoudelijke gedrevenheid kan leiden tot samenwerking.’

Onderzoek, ontmoeting en aanbod voor jeugd
Birgit doet binnen het practoraat aan onderzoek en ze publiceert over inclusiviteit. Maar het practoraat organiseert ook ontmoetingen, tussen scholen, met instellingen en musea. ‘Onlangs nog gaf ik een workshop op de leiderschapsdag van ROC Friese Poort, en een lezing namens Landstede MBO voor ruim 900 docenten uit het voortgezet onderwijs’, illustreert Birgit. De ene school wil haar wel elke week over de vloer hebben, de ander weet haar nog te weinig te vinden, vertelt Pfeifer.

Ze is ook aan het onderzoeken of ze samen met sportverenigingen een aanbod kunnen ontwikkelen voor trainers van de jeugd, in omgaan met diversiteit: ‘Het practoraat legt zo de verbinding tussen mbo en samenleving.’

Minister enthousiast
De minister was enthousiast. Van Engelshoven zegde toe de verbinding te zoeken tussen de practoraten en andere ministeries. Ook komt er een volgende lunchafspraak.

Meer weten over het practoraat?
Kijk op www.verschillenwaarderen.nl.


Terug naar nieuws